Wat is spam, phishing, spyware, ddos-aanval?
Internet is een open netwerk; dat betekent dat iedereen er op kan. Dat is mooi, maar het heeft natuurlijk ook nadelen. Indringers kunnen proberen via internet in je computer te komen en gegevens te achterhalen. En dat kan nare gevolgen hebben.
Een overzicht van veel voorkomende inbreuken op de veiligheid van jouw gegevens.
Spam
Spam zijn ongevraagde e-mailberichten die vaak afkomstig zijn van een onbekende afzender. Er wordt door de internetproviders veel SPAM van het netwerk weggefilterd. Desondanks ontvangt praktisch iedereen wel SPAM. De dubieuze inhoud is vaak makkelijk te herkennen en de inhoud meestal niet direct gevaarlijk. Het is meer de irritatie over ongevraagde e-mails.
Phishing
Phishing is wel een gevaarlijke vorm van Spam, waarbij geprobeerd wordt de klant naar een valse website te lokken. Dat gebeurt vaak door een e-mail die er betrouwbaar uit ziet. De valse website is een kopie van de echte website en zo wordt er geprobeerd om je inloggegevens en wachtwoorden te achterhalen.
Bedenk dat relaties zoals de bank of energiebedrijf, nooit per mail om inloggegevens vragen! Ook Kabelnoord doet dat niet.
Spyware
Spyware is software die gegevens verzamelt over het internetgebruik. De informatie wordt doorgestuurd zonder dat je dat merkt. Spyware wordt gebruikt door bedrijven die informatie willen verzamelen t.b.v. marketingdoeleinden, vaak wordt hier in de algemene voorwaarden van de software toestemming voor gevraagd. Er zijn ook criminele vormen van Spyware, waarbij persoonlijke gegevens worden doorgegeven.
Malware en Trojans
Een Trojan (van het Trojaanse paard) wordt op jouw computer geïnstalleerd via een bijlage bij een e-mail of verstopt als gewone software. Via de Trojan software kan men toegang krijgen tot jouw computer en onbedoelde dingen doen, zoals het onbedoeld verstrekken van je gegevens en het versturen van Spam. Malware werkt net zo, alleen hebben die programma’s vaak een andere werking en richten bijvoorbeeld schade aan op jouw harde schijf.
Botnet
Botnet is een netwerk van geïnfecteerde computers. De beheerder van dit netwerk kan dit netwerk "illegale" praktijken laten doen zoals het aanvallen van websites, verspreiden van Spam, etc. identiteitskaping.
Identiteitskaping
Identiteitskaping vindt plaats als men wachtwoorden, e-mailadres, user-id's, bankcodes, etc. heeft bemachtigd en zich als jou voor doet. Men doet dan bijvoorbeeld betalingen via jouw creditcard.
DDOS-aanval
Met een (Distributed) Denial-of-Service-aanval (DDoS-aanval) wordt de capaciteit van onlinediensten of de ondersteunende servers en netwerkapparatuur aangevallen. Het resultaat van deze aanval is dat diensten slecht of helemaal niet meer bereikbaar zijn voor medewerkers of klanten. Bekijk nieuwsitem DDOS-aanval.
Beveiliging draadloze router
Draadloos internet wordt steeds vaker toegepast bij mensen thuis. Een draadloos netwerk brengt meer risico's met zich mee dan een vast netwerk. Het beveiligen van jouw netwerk voorkomt dat derden gebruik kunnen maken van jouw draadloze netwerk zonder dat je hiervan op de hoogte bent. Ook voorkomt het toegang tot de eigen gegevens op je computer.
Wat doet Kabelnoord?
Internetproviders, zoals Kabelnoord, proberen het internet zo veilig mogelijk te houden. Wat doen wij?
- We filteren spam eruit. Grote hoeveelheden berichtenverkeer zijn makkelijk als spam te herkennen en worden op voorhand via filters opgevangen en verwijderd;
- We waarschuwen voor nieuwe illegale praktijken;
- We maken melding van actuele virussen die in omloop zijn. Neem regelmatig een kijkje op www.waarschuwingsdienst.nl om op de hoogte te blijven van actuele risico's;
- We werken samen met de politie in het opsporen van illegaal gebruik van internet;
- We bieden beveiligingsmogelijkheden aan.
Wat kun je zelf doen?
Je kunt zelf ook veel doen om veilig te internetten. De belangrijkste aanbevelingen op een rijtje:
- Let goed op en open nooit verdachte bijlagen bij mails van onbekenden. De kans is groot dat je je nieuwsgierigheid duur moet bekopen
- Bescherm de computer met een volledig beveiligingspakket waarmee je goed beveiligd bent tegen o.a. virussen, spam, hackers en phishing;
- Zorg ervoor dat je altijd de laatste update van je besturingsprogramma (vaak Windows) op de computer hebt geïnstalleerd;
- Daarmee wordt ook de beveiliging bijgewerkt. De meeste Windowversies attenderen je automatisch op updates. Je kunt Windows ook handmatig updaten;
- Stel een beveiliging in op jouw draadloze netwerk en maak de code alleen in beperkte kring bekend. Vernieuw deze jaarlijks.
Meer informatie over veilig internetten
www.digibewust.nl : informatie over bewust omgaan met internet
www.govcert.nl : informatie over preventie en afhandeling van ICT-beveiligingsincidenten
www.security.nl : tips om een draadloos netwerk te beveiligen