Kabelnoord en de  STEAM Cup Challenge

Kabelnoord faciliteert STEAMCUP 2025 voor VO-scholen in de regio

Geplaatst op 8 oktober 2024

Kabelnoord steunt ook dit jaar de goIT STEAM Cup Challenge! De STEAMCUP is een spannende landelijke wedstrijd voor scholen. Dit jaar richt de challenge zich op het voortgezet onderwijs en het MBO. Docenten kunnen zich aanmelden voor een docententraining op 21 november a.s. bij Kabelnoord. Maar dat is nog niet alles…

Eerste 8 docenten kunnen gratis meedoen

Daan van Beek, directeur Kabelnoord: “Kabelnoord zet zich in voor een Digitaal vaardig(er) Friesland. Door de STEAMCUP te faciliteren in het Noorden, laten we docenten en schoolgaande jeugd op een laagdrempelige manier kennis maken met de onbegrensde mogelijkheden van internet i.c.m. wetenschap, technologie, techniek, kunst en wiskunde. Docenten kunnen deelnemen aan een docententraining bij Kabelnoord, ontvangen een uitgebreid lespakket en een hardware pakket. Voor de eerste 8 aanmeldingen uit het werkgebied van Kabelnoord*, vergoeden wij de kosten. Deze deelnemers kunnen gratis meedoen. Deelname kost € 295,- exclusief BTW.”

Oplossing bouwen met een Micro:bit

‘All together now’ is het thema van dit jaar. Leerlingen worden uitgedaagd om binnen dit thema een oplossing te bedenken voor een probleem waarnaar ze zelf onderzoek hebben gedaan. Hoe kunnen we bijdragen aan een inclusieve wereld voor iedereen? Leerlingen kunnen hun 21-eeuwse en digitale vaardigheden inzetten bij het vinden van een oplossing. In het bijzonder worden ze uitgedaagd om een prototype van hun oplossing te bouwen met een Micro:bit.

Het eindresultaat

Aan het einde van het gehele proces heeft ieder team een schitterende presentatie gemaakt over een werkend prototype. Deze sturen zij naar de STEAMCUP. Uit alle inzendingen worden de beste 10 geselecteerd en uitgenodigd om hun prototype op 16 april 2025 te presenteren aan een live jury met publiek bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid in Hilversum.

Een dagje Walibi voor de winnaars

De grote finale wordt afgesloten met een prijsuitreiking. Zo gaan er drie winnende teams naar huis met een prijs. Er worden bekers uitgedeeld aan de algehele winnaar, het team met de beste presentatie en het team met de meest creatieve oplossing. De algehele winnaars mogen naast het naar huis nemen van de beker ook uitkijken naar een dagje in het pretpark Walibi in Biddinghuizen, Flevoland.

Meld je aan voor de docententraining

Ben je docent aan het Voortgezet Onderwijs of MBO en wil je met jouw klas meedoen aan de STEAMCUP? Meld je direct aan voor de STEAMCUP-docententraining bij Kabelnoord. Aanmelden kan t/m 15 november 2024. De docententraining wordt op donderdag 21 november a.s. van 15.00 tot 21.00 uur georganiseerd bij Kabelnoord in Dokkum. Voor een broodje wordt gezorgd.

Goed om te weten:

De eerste 8 aanmeldingen van docenten van scholen uit de gemeenten Noardeast-Fryslân, Dantumadiel, Schiermonnikoog, Ameland, Achtkarspelen, Tytsjerksteradiel, Leeuwarden, Smallingerland, Opsterland, Ooststellingwerf, Weststellingwerf, Waadhoeke en Harlingen komen in aanmerking voor de vergoeding door Kabelnoord. De aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst behandeld. Meld je dus zo snel mogelijk aan!

Kabelnoord haalt de STEAMCUP opnieuw naar het Noorden De STEAMCUP is een landelijke wedstrijd voor scholen. Voorheen was de wedstrijd met name populair in de Randstad. In 2023 omarmde Kabelnoord de STEAMCUP en volgden docenten van Friese scholen een uitgebreide docententraining in Dokkum. Docenten en leerlingen gingen aan de slag met de Steamcup lessen en it Holdersnest uit Harkema wist een plekje in de landelijke finale te bemachtigen.

* Onder het werkgebied van Kabelnoord vallen de volgende gemeenten: Noardeast-Fryslân, Dantumadiel, Schiermonnikoog, Ameland, Achtkarspelen, Tytsjerksteradiel, Leeuwarden, Smallingerland, Opsterland, Ooststellingwerf, Weststellingwerf, Waadhoeke en Harlingen

< WhatsApp Scan & chat

Scan de code met uw mobiele telefoon en begin te chatten of klik op Whatsapp Web